Utklasset Krasnodar – vant med 14 mål – Drammen

Utklasset Krasnodar – vant med 14 mål

Sander Drange Heieren var tilbake på det nivået han var da han storspilte i i serien i høst da DHK utklasset russiske SKIF Krasnodar hele 37-24 i den første kampen i 8-delsfinalen i EHF European Cup.

16 redninger og en scoring i åpent mål ble det på DHK-målvakten da han var tilbake med sitt kjente, offensive spill mellom stengene. Og det bare dager etter at verken han eller målvaktkollega Andre Bergsholm Kristensen bidro med så mange redninger i seriekampen mot Sandefjord.
Sander selv var fornøyd med mye av det han presterte, men også litt kritisk til noe av det andre.
-Først og fremst var det veldig godt å få en kamp med mange redninger igjen. Jeg har hatt det litt tungt i den siste delen av seriespillet før jul, så sånn sett var det godt å få en hel, god kamp igjen.
– Men jeg skulle hatt flere redninger. Timingen på det jeg gjør er ikke helt der den skal være, og det var mange skudd jeg var på, eller i nærheten av, uten å få redninger på dem, forteller Sander.

Vet Chan Suan scoret 16 mål i de to foregående europacupkampene til SKIF Krasnodar, men sleit veldig med å overliste Sander Drange Heieren. Foto Roy Johnsen.

Han syntes det var slitsomt å spille mot SKIF Krasnodar. Selv for en målvakt. Ustrukturerte som russerne var i det kollektive spillet, men med flere gode individualister, var det vanskelig for målvakten å være på forskudd i situasjonene. Normalt kan målvaktene lese eller ha litt følelse med hvor på banen skuddene vil komme fra når de setter i gang systemer og spilleopplegg i angrep. Sånn var det ikke med russerne.
– Jeg ble sliten i hodet av å holde fokus så lenge over tid. Skjøt ikke førstemann, så gjorde kanskje nestemann det, eller neste der igjen, sier Sander.

DHK startet ikke kampen mot Krasnodar så veldig bra, og lot russerne lede de første minuttene. Så takket høyrekanten Markus Foslund Niva for tilliten han fikk fra start i kampen, og scoret fem ganger på rad til DHK-ledelse 6-2. Da hadde russerne bommet og pådratt seg tekniske feil, og DHK (les Niva) kunne kontre dem i senk.
Nivå spiller for ny kontrakt i klubben, og stoppet ikke før han hadde scoret ni ganger i kampen. Alle spillemål.
-Det var dritkult, og ekstremt gøy at det var europacup. Ni mål er ikke dagligdags, og pers i DHK-drakten. Det var morsomt med tillit og mye spilletid, og jeg må bare sørge for å være på det nivået hver gang jeg får sjansen av Kjelling, sier Niva.

Markus Foslund Niva ble toppscorer for DHK med ni mål mot russiske Krasnodar. Foto Roy Johnsen.

DHK som lag var ikke på samme nivå hele kampen, og en svak avslutning på den første omgangen gjorde at det sto 16-14 til pause. Litt spilte det nok inn at trener Kjelling brukte mange spillere for å fordele spilletiden. Han måtte igjen klare seg uten August Olsen Storbugt og han holdt Gøran Sørheim (liten hodeskade onsdag mot Sandefjord) på benken hele kampen. Storbugt var tilbake etter koronasmitte og karantene, men ga seg litt ut i oppvarmingen. Formen føltes ikke god.
-Vi brukte litt tid på å sette kampen, så var vi gode en lang periode, men avsluttet omgangen med mange skuddbom og tekniske feil. Men etter pause var vi gode til tross for at vi måtte ta mange hensyn for å fordele belastningen på spillerne, forteller Kjelling.
Med Espen Gommerud Våg (seks mål) som eneste strekspiller måtte både Sindre Aho (åtte mål) og Hermann Gabriel Vildalen ( ett mål, men ti målgivende) ta sine tørner inne på streken.

Det var ikke ofte Krasnodar – forsvarerne fikk så godt tak på Espen Gommerud Våg som i denne situasjonen. Espen scoret seks mål mot russerne. Foto Roy Johnsen.

DHK avgjorde det hele med en god start på den andre omgangen, og var raskt oppe i en seks måls ledelse, 23-17. Viktor Petersen Norberg spilte opp Aho på en flott flyver til 27-20, og nykommer og e-cupdebutant Theodor Sjøgren scoret også sine to første mål i DHK-drakten.
Nå ble det 14 måls seier til slutt, og normalt skal det holde til avansement, selv etter en bortekamp i Russland.
Hvis det blir bortekamp da.
Utviklingen i konflikten i grenseområdet mellom Russland og Ukraina er brennhet om dagen, og fredag gikk Utenriksdepartementet ut og frarådet alle reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 250 km fra den ukrainske grensen. Nå er Krasnodar ikke helt innenfor 250 km-grensen, men det er ikke mye om å gjøre.
-Akkurat nå er vi litt i villrede etter UDs melding, og vi har opprettet kontakt både med UD og med EHF for å få råd og hjelp, sier Kjetil Gaustad i DHKs ledelse.

Nærbø er også med i samme europacup som DHK, og vant lørdag sin hjemmekamp mot CSM Focsani fra Romania med hele 39-26.

DHK møter Halden i seriekamp på hjemmebane onsdag. I en annen seriekamp lørdag vant Elverum hele 37-19 over Fjellhammer på hjemmebane.

Kampfakta:
8-delsfinale i EHF European Cup, 1. kamp:

Drammen HK – SKIF Krasnodar, Russland, 37-24 (16-14)
Drammenshallen 308 tilskuere.
Dommere: Ramesh og Suresh Thiyagarajah, Tyskland.
DHK: Sander Drange Heieren (60 min. og 1 mål), Andre Bergsholm Kristensen – August Baskår Åededsen 5, Sindre Aho 8, Hermann Gabriel Vildalen 1, Viktor Petersen Norberg 3, Markus Foslund Niva 9, Gøran Sørheim, Espen Gommerud Våg 6, Oskar Olafsson 1, David Kalvø Valderhaug 1, Endre Svåsand, Ola Hoftun Lillelien , Theodor Sjøgren 2.
Toppscorer Krasnodar: Dmitry Svistunov 8.
Returkampen spilles lørdag 19. februar i Krasnodar.