Ola gjør en stor innsats – på og utenfor banen – Drammen

Ola gjør en stor innsats – på og utenfor banen

Ola Hoftun Lillelien tar både et sportslig og samfunnsnyttig ansvar om dagen. På banen vikarierer han for skulderskadde Viktor Petersen Norberg på høyrebacken. Privat gjør han en innsats for mer fokus på menns mentale helse.

-Jeg er selvfølgelig lei meg for at Viktor nå er ute på ubestemt tid, for han har vært god for oss. Så får jeg bare ta den utfordringen treneren har gitt meg ved å trekke meg inn i banen i perioder, og spille høyreback, forteller Ola Hoftun Lillelien.
173 centimeter høy er han ikke prototypen på bakspillere i norsk eliteserie. I DHK har høyrekanten vært hans posisjon helt siden han begynte å hospitere med eliteserielaget.
Men saken er at Ola kom til DHK med lang fartstids som bakspiller i HK-72.

Holder seg langs bakken
-Jeg har fått muligheten til å finne fram noen av de gamle HK-vibene, og det er morsomt. Men dette er selvfølgelig på et helt annet nivå. Det går fortere, og det er så mange varianter i spillet vårt å holde orden på. Sånn sett er det mye enklere å stå ute på høyrekanten og vente på oppspillene, mener Ola.
– Og så er forsvarerne selvfølgelig mye større og sterkere. Det vil være dumt av meg å velge teknikker der jeg satser alt på å avslutte fra lufta. Jeg vil jo knapt rekke dem til magen, ler han.
Mot Bergen i den forrige seriekampen brukte han fart og smartness til å søke ned mot bakken i fintene, og smatt under armene på storvokste bergensere i midtforsvaret.
– Jeg er veldig fornøyd med det jeg presterte mot Bergen, og går inn i det som venter med litt mer selvtillit. Treningene inn mot Runar-kampen søndag kveld har også vært med på å gjøre meg tryggere i spillet. Det er mye å sette seg inn i , men jeg syns bare det er morsomt å få denne muligheten til å utvikle meg og spillet mitt, sier Ola.

En kjapp høyre/venstre-finte, og Ola Hoftun Lillelien fant åpningen blant mer storvokste Bergen-forsvarere i seriekampen onsdag. Foto Roy Johnsen.

Movember-bart?
For dem som har klart å komme tettere inn på ham den siste måneden, og det sett ut fra et fysisk ståsted, så vil noen med falkøyne ha sett antydningen til en liten bart på overleppen.
– Jeg har brukt barten, eller forsøket på å gro en, som et blikkfang slik at folk har stoppet opp og spurt meg om dette. Da har jeg benyttet anledningen til å snakke med dem om menns mentale helse, og hvor få det er som tar kontakt med det offentlige hjelpeapparatet, og benytter seg av dette. Movember er jo en bevegelse som setter søkelyset på blant annet dette, og selv kjenner jeg til tre stykket som har valgt å avslutte livet for egen hånd, forteller Ola.
-Jeg bruker gjerne tiden min til å fortelle om dette, og føler at jeg gjør noe riktig og viktig. Åpenhet om dette vil kanskje få flere til ta kontakt med noen som kan hjelpe dem, legger han til.
Ola brukte sosiale medier som sine egne Instagram- og Facebook-kontoer, og startet en spleis, og bare i løpet av noen dager hadde han samlet inn nesten 14 000 kroner.
– Jeg gjør dette med glede, sier han.

Kledelig eller ikke, Ola bruker barten til å få oppmerksomheten til andre slik at han kan fortelle om noe han brenner for, nemlig menns mentale helse. Foto Roy Johnsen.

Medaljekamp allerede
Glede seg til kamp gjør han også, for søndag er det noe som allerede kan være en avgjørende medaljekamp selv om det bare er snakk om den 11. serierunden. Runar er motstander, og vestfoldingene har festet et lite grep om sølvplassen så langt. Et lite grep, for det skiller kun ett poeng ned til DHK på fjerdeplassen. Mellom ligger ØIF Arendal på samme poengsum som Runar, nemlig 15 poeng, men med dårligere målforskjell. Verdt å merke seg er det at DHK er det laget med best målforskjell så langt av de lagene bak ledende Elverum.
Elverum som er ubeseiret på ti kamper, og har fem poeng ned Runar.
– Seier, så er vi forbi Runar med ett poeng, men tap så vil avstanden være på fire, sier Ola.

Tapte i august
Vanskeligere matematisk er det ikke. Vanskeligere vil det nok bli på banen. Runar bygger mye av sitt offensive spill på den hjemvendte Tysklands-proffen Christoffer Rambo, og han har svart med å være eliteseriens toppscorer så langt med 86 mål på de ti kampene.
Da lagene møttes i finalen i Skjærgårdslekene i august, vant Runar 27-24 etter å ha ledet med åtte mål på det meste. Da var målvakten Joachim S. Christensen og strekspilleren Sander R. Myklebust to av de beste, mens Rambo ble toppscorer med åtte mål.
Runar har vært solide i starten av seriespillet, og står kun med to tap for Kolstad og Nærbø, og et uavgjort resultat hjemme sist mot Halden. De gikk imidlertid på en skikkelig mine da de møtte Elverum i kvartfinalen i Terningen Arena. 50-30 ble sluttresultatet.
– De har svingt litt mer i det siste, og jeg mener kampen er helt åpen, sier Ola.

DHK-trener Kristian Kjelling er veldig klar på at det ikke er noen tilfeldighet at Runar ligger som nummer to på tabellen.
-De har et veldig solid forsvar med en god målvakt bakerst, og så har de en av eliteseriens beste skyttere i Christoffer Rambo. Ja, de har faktisk et helt galleri med skyttere i Rambo, Tobias Rivesjö, Trym Bilov Olsen og Andrè Tuzov. Legg til to veldig gode kantspillere der spesielt tidligere DHK-spiller Tobias Glemming har vært strålende, og du har et nærmest komplett lag, mener Kjelling.
Underforstått, dette blir en skikkelig utfordring på bortebane søndag kveld.

Kampstart er 19.45 i Runarhallen, og kampen vises også direkte på en av TV2s kanaler.

Slik spilles den 11. serierunden:
20.11 Tønsberg Nøtterøy – Sandefjord.
21.11 Nærbø-Elverum, Halden-ØIF Arendal, Bækkelaget -Kristiansand, Runar- DHK.
24.11 Fjellhammer-Haslum og Kolstad – Bergen.