Fikk medhold – videre i europacupen – Drammen

Fikk medhold – videre i europacupen

DHK nådde fram med sine argumenter, og torsdag kom beskjeden fra Det europeiske håndballforbundet (EHF) om at klubben er videre til kvartfinalene i EHF European Cup.

DHK ble riktig nok dømt som taper med 10-0 av bortekampen i Krasnodar som aldri ble spilt, men med 37-23 fra hjemmekampen i Drammenshallen, er DHK videre på målforskjellen.
Dermed møter DHK sveitsiske Suhr Aarau på hjemmebane først i kvartfinalene. Den spilles antakeligvis lørdag 26. mars, mens returkampen spilles i Sveits søndag 4. april kl. 16.00.
DHK har sendt en anselig mengde dokumentasjon til EHF som forklaring på hvorfor klubben ikke valgte å reise til bortekampen i Russland, og ut fra situasjonen som etter hvert eskalerte til en full krig mellom Russland og nabolandet Ukraina, definerte til slutt EHFs juridiske avdeling med at denne saken var spesiell.
DHK var ikke bare et lag som unnlot å møte opp til en bortekamp i europacupen. DHK ønsket å spille, og hadde bestilt både reise og opphold i Krasnodar. Men norske myndigheter frarådet laget å reise til området som var innenfor farlig avstand til konfliktområdet mellom de to statene. En konflikt som eskalerte for hver dag som gikk, og som man i dag begynner å se rekkevidden av.
-Vi beklager veldig at det er en slik situasjon, en krigshandling, som gjør at vi havnet i det dilemmaet vi gjorde. Men vi måtte tenke på sikkerheten for alle våre, og da kunne ikke vi som klubb sende laget vårt til Russland. Det har vært en lang prosess for å nå fram med våre argumenter, men vi føler at vi har gjort riktig hele veien. Vi har fulgt de offisielle reiserådene og har appellert til vårt internasjonale særforbund for å få en forståelse for vårt valg. Nå har vi fått et positivt svar tilbake, og er superglade for at det endte som deg gjorde, sier styreleder Svein-Erik Bjerkrheim.
Trener Kristian Kjelling er ikke overrasket over at EHF kom fram til denne kjennelsen.
-Da de valgte å utestengte russiske og hviterussiske lag fra all internasjonale håndballdeltagelse, så lå det litt kortene at det ville se slik ut etter hvert, sier Kjelling.

Det gjenstår en del byråkratiske smådetaljer om hvordan man skal kompensere for utgiftene Krasnodar hadde i forbindelse med kampen som ikke ble spilt, og deler av den regningen kan komme på DHKs bord med tid og stunder.
– Det skal vi være med og diskutere. Jeg opplever på mange måter at vi har nådd fram med våre argumenter, men at vi samtidig fikk et gult kort. For det ligger noe i ordlyden i svaret vi nå fikk fra EHF som vi kan forstå som at vi ikke skal finne på noe som strider mot forbundets regler og lover de nærmeste sesongene, forklarer Bjerkrheim.

Sånn blir det, ser det ut som styreleder Svein-Erik Bjerkrheim forteller trener Kristian Kjelling. Nå er det klart at DHK er videre i europacupen, og møter sveitsisk motstand i kvartfinalene. Foto Roy Johnsen.

Det tok en stund før EHF reagerte som flere av de andre internasjonale særforbundene som valgte å utestenge russiske og hviterussiske idrettsutøvere fra alle internasjonale konkurranser, men da meldingen kom om at håndball også fulgte etter, fikk det konsekvenser for europacupen DHK deltar i. Krasnodar ble strøket, det samme ble HC Viktor, et annet russisk lag. SKA Minsk fra Hviterussland led samme skjebne, og dermed står Nærbø uten motstander i sin kvartfinale.
Uvisst hva EHF når gjør med de Nærbø og rumenske Baia Mare som miste sine kvartfinalemotstandere, så er det i utgangspunktet allerede staket ut veien videre til semifinalene. Det gjorde EHF da de trakk kvartfinaleoppgjørene. Vinneren av DHK-Suhr Aarau skal møte vinneren av Minsk og Nærbø i semifinalene. Minsk er nå utestengt, og i teorien er Nærbø videre.
Står den trekningen seg etter den siste utviklingen, kan det bli en helnorsk semifinale om DHK gjør jobben mot sin sveitsiske motstander.