Følger UDs reiseråd – DHK reiser ikke til Russland – Drammen

Følger UDs reiseråd – DHK reiser ikke til Russland

Drammen HK følger alle reiseråd fra UD, og reiser ikke til russiske Krasnodar for å spille returkampen i European Cup lørdag.

-På en måte er det en tung og vanskelig avgjørelse å ta, for konsekvensene kan bli så store for klubben. Men det har aldri vært aktuelt å sende spillere og støtteapparat ut på en reise som Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å ta, forteller Svein-Erik Bjerkrheim.
Krasnodar er innenfor avstanden på 250 kilometer til grensen til Ukraina som UD har definert som risikoområde.
Da Bjerkrheim informerte spillergruppen foran treningen torsdag ettermiddag, var det ingen som kom med noen motforestillinger. Det virket som de også hadde full forståelse for situasjonen klubben sto overfor.

Her forteller styreformann Svein-Erik Bjerkrheim DHK-spillerne at det ikke blir noen returkamp i Krasnodar lørdag. Klubben følger UDs reiseråd om ikke å dra til risikoområder i Russland som er nærmere enn 250 kilometer til Ukrainas grense. Foto Roy Johnsen.

– Det er selvfølgelig kjipt ikke å få lov til å fullføre noe du har begynt på, for alle synes europacupspill er noe av det morsomste du kan være med på som klubbspiller. Men det var en helt riktig avgjørelse av klubben. Man kan ikke ta noen sjanser, og selvfølgelig ønsker ingen å utsette oss for fare, sier målvakten Andrè Bergsholm Kristensen.
Trener Kristian Kjelling stiller seg også fullt og helt bak styrets avgjørelse.
-Det var riktig. Norge er et land der vi stoler på de avgjørelsene offentlige instanser og myndigheter tar. Vi hadde veldig lyst, men ut fra situasjonen var dette en helt riktig avgjørelse, mener Kjelling.

Trener Kristian Kjelling stiller seg fullt og helt bak styrets avgjørelse om ikke å reise til Russland for å spille returkampen i European Cup lørdag. Foto Roy Johnsen.

DHK har fått god hjelp fra Norges Håndballforbund (NHF) underveis i prosessen, og så sent som torsdag ettermiddag satt håndballpresident Kåre Geir Lio i telefonsamtaler med Det europeiske håndballforbundet (EHF) for å tale DHKs sak.
NHF støtter DHK på alle punkter, og har full forståelse at hensynet til spillere og treneres sikkerhet veier tyngst i en situasjon der norske myndigheter fraråder reise.
Men EHF støtter seg til sitt reglement og deres vurdering av situasjonen, og lar seg ikke overstyre av råd fra det norske Utenriksdepartementet, og har gitt klubben klar beskjed om å møte opp på returkampen.
Hvis ikke regnes kampen som tapt, DHK får en klekkelig bot og kan bli utestengt fra europacupspill de to neste sesongene. Det sier nemlig EHFs reglement.


DHK vant den første kampen i Drammenshallen 37-23, og i etterkant av den kampen tilbød klubben seg å betale opphold og alle kostnader i forbindelse med en forlengelse av russernes opphold i Norge. Det fordi utviklingen i grenseområdet til Ukraina hadde blitt enda mer uklar i løpet av helgen.
Russerne avslo tilbudet.
DHK foreslo også for Krasnodar-ledelsen at de kunne spille kampen i for eksempel Moskva, men også det ble avslått.
Krasnodar ville spille hjemmekampen i sin hjemmehall.

For de av spillerne som trodde at det nå ble en frihelg siden Russland-turen falt bort, så var trener Kjelling rask til å beordre trening lørdag.
– Vi har nok å trene på med tanke på det som venter utover våren, forklarer han.