Nyter godt av det beste – nå venter europacup på David – Drammen

Nyter godt av det beste – nå venter europacup på David

Ti dager etter at han scoret åtte mål for IL ROS i 2. divisjon, spiller David Kalvø Valderhaug europacup for DHK mot tsjekkiske Dukla Praha.

David Kalvø Valderhaug er bare 18 år, men på full fart inn i topphåndballen. I disse høstmånedene nyter han godt av samarbeidsavtalen DHK har med blant annet IL ROS. For kort tid siden dukket nemlig David opp på lagoppstillingen til IL ROS i nabooppgjøret mot Haslum 2 i 2. divisjon. Han bidro med syv mål etter pause, og åtte totalt, da ROS snudde 14-22 til pause til seier 36-34.
– Det har vært mange toppkamper i eliteserien og i NM, og det har ikke blitt så mye spilletid. Jeg trengte å komme i kampform, og takket ja da tilbudet fra IL ROS kom om å spille noen av toppkampene for dem, forteller David.
Trener i IL ROS er Ole-Jacob Borch, og han er også håndballæreren til David på Norges Toppidrettsgymnas. Der Kristian Kjelling er sportssjef for håndballen.
-Spilletid der vil forhåpentligvis gjøre prestasjonene bedre når jeg får innhopp i DHK, antyder David.

David Kalvø Valderhaug har som mål å gripe sjansene når de byr seg i DHK-drakten. Det være seg seriespill som europacupkamper. Søndag er tsjekkiske Dukla Praha motstander i Drammenshallen klokken 20.00. Foto Roy Johnsen.

Han er kjempeglad for løsningen, og legger ikke skjul på at den treningshverdagen han som 18-åring nå har, vil gi resultater.
-Jeg glemmer ikke hvor gammel jeg er, og jeg stresser ikke. Jeg er motivert for å vise meg fram på hver eneste trening, og jeg er glad for de mulighetene jeg får. Den trenings- og konkurransehverdagen jeg har i DHK er optimal. Jeg har allerede fått en mye bedre forståelse for hva jeg holder på med, og det har gitt meg en helt annen ro enn bare for kort tid tilbake. Jeg har utviklet det fysiske spillet mitt gjennom den tøffe duelleringen vi har på trening og i kamp. Og skuddet er mye bedre. Jeg skyter jo på to av Norges beste målvakter på hver eneste trening, forklarer han.

Han var med da DHK spilte europacup på Færøyene i den forrige runden i EHF European Cup, og han er med når DHK tar i mot tsjekkiske Dukla Praha i 3. runde på hjemmebane søndag klokken 20.00.
– Europacup er en egen opplevelse, og jeg gleder meg. Og jeg er selvfølgelig spent på om jeg får spilletid denne gangen, sier David.
Han scoret tre mål i returkampen i forrige runde mot H71.
Og mulighetene for spill denne gangen også, er nok der, for DHK går inn i en ny periode med kamper søndag-onsdag-søndag, og kroppen er skadeutsatt på bakspillersiden. Ola Romsaas er kneoperert, og Viktor Petersen Norberg uaktuell en lang periode fremover med sin skulderskade. I tillegg er det fortsatt mange vondter hos andre allerede før den tøffe kampperioden.

Trener Kristian Kjelling har selvfølgelig en plan for hvordan han skal få laget gjennom en tøff kampperiode med i utgangspunktet en litt sårbar spillertropp i øyeblikket. Foto Roy Johnsen

Høye e-cupmål
Trener Kristian Kjelling er rask til å forsikre om at europacupambisjonene er like høye som da de startet sesongen. Målet er minst semifinaleplass i turneringene de deltar i, og der er de i rute med semifinaletapet for Elverum i NM. Samtidig skal de være blant de tre beste i seriespillet. I øyeblikket er de nummer to, og innimellom kampene hjemme og borte mot Dukla Praha, venter seriekamper mot Kolstad og ØIF Arendal på de kommende onsdagene.
– Det viktigste vi gjør nå er å passe på den fysiske treningen og fordele belastningen i kampene. E-cupen ligger der den gjør, men seriespillet fremover blir også særs viktig. Vi skal gjøre alt for å beholde den andreplassen, lover Kjelling.
Han har igjen gjort noen grundige analyser av motstanderen som venter, og kan fortelle om et Dukla Praha-lag med solide håndverkere.
– Jeg har sett tre seriekamper med dem, og jeg mener vi har en god mulighet til å gå videre til neste runde. De har ledet klart i alle tre, men har falt veldig av utover i kampen, røper DHK-treneren.

Marek Hlinka

Tradisjonsrik klubb
Dukla Praha er i øyeblikket nummer åtte i den tsjekkiske toppdivisjonen, men har lange og gode tradisjoner i internasjonal håndball. De var som best på 90-tallet, men i det siste ti-året har de deltatt i en av europacupene hver eneste sesong siden 2014. De tapte semifinalene i Challenge Cup i 2016, de kom til åttendelsfinalene i samme turnering både 2019 og 2020. I fjor vant de 22-17 hjemme over estiske Pölva Sereti, men tapte hele 37-18 på bortebane da de røyk i 3. runde i European Cup.
Mens DHK vant på Færøyene i 2. runde, vant Dukla Praha begge sine kamper mot HC Izvidac fra Borsnia-H.
– Vi skal holde et ekstra godt øye på deres venstreback, røper Kjelling.
Der spiller slovaken Marek Hlinka med drakt nummer 28, eneste utlendingen på Dukla, og med 18 europacupmål på samvittigheten så langt i turneringen.
Møtene med DHK er fyldig omtalt på klubbens egen hjemmesider:
.  – Vi er klar over motstanderens styrke og ser frem til å måle oss med dem. Holder vi konsentrasjonen, spiller et tøft og aggressivt forsvar samtidig som vi unngår mange tekniske feil, tror jeg at vi kan lykkes med å med et lovende resultat til hjemmekampen, sier Jacub Ramian, høyreback i laget.
Treneren Michal Tonar mener dette foran kampen:
-At Drammen er en klubb som kan spille jevnt med Champions League-lag (Elverum), forteller mye om kvalitetene i laget. Vi ønsker å fokusere på vår egen prestasjon, vi har som mål å redusere tekniske feil, og løfte forsvarsspillet ut fra det vi har vist i serien. Og selvfølgelig komme hjem med et akseptabelt resultat foran returkampen på hjemmebane, sier Tonar, til klubbens hjemmeside.

Eliteseriekollegene Nærbø og Bækkelaget deltar også i denne europacupen, og starter med bortekamper i 3. runde. Bækkelaget mot Handball Esch fra Luxemburg, Nærbø mot italienske Accademia P. Conversano.

Slik spiller DHK fremover:
Søndag 28.11 Europacup mot Dukla Praha hjemme
Onsdag 1. 12 Seriekamp hjemme mot Kolstad.
Søndag 5. 12 returkamp i europacup i Praha.
Onsdag 8. 12. Seriekamp borte mot ØIF Arendal
Søndag 12.12 Seriekamp borte mot Kristiansand
Lørdag 18.12 Seriekamp hjemme mot Bækkelaget.
Tirsdag 21.12 Seriekamp borte mot Haslum.
Så er det serieopphold til 6. februar 2022 (Nærbø hjemme) pga EM for herrelandslaget i Ungarn/Slovakia i januar.