Joakim og Jesper ut på et gresk eventyr – Drammen

Joakim og Jesper ut på et gresk eventyr

Joakim Andre Hykkerud og Jesper Meinby bytter ut sluttspill i Norge med europacup i Hellas. De er begge løst fra kontraktene i DHK, og skal avslutte sesongen i greske AEK Athens HC.

Nærmest over natten forrige helg gikk Joakim A. Hykkerud fra å være DHK-spiller til å bli AEK Athens hemmelige våpen inn mot i første omgang to semifinaler i EHF-cupen mot slovenske Gorenje Velenje. Noen dager senere fulgte også Jesper Meinby etter, og sent torsdag kveld var han også på plass i den greske hovedstaden.
Går det veien i de to kampene, blir det e-cupfinaler i slutten av mai mot vinneren av svenske Ystad og Famagusta fra Kypros.

Joakim Andre Hykkerud har byttet ut den blå DHK-drakten med AEKs sorte og gule, og det betyr også et bytte fra norsk sluttspill til europacup på tampen av sesongen. Foto AEK Athens HC


– Jeg fikk først en melding mens jeg var ute og løp lørdag formiddag. Den ble fulgt opp av en telefon fra en agent som fortalte at han hadde en klubb som trengte en strekspiller i noen europacupkamper, og han lurte på om jeg var interessert, forteller Joakim.

På utgående kontrakt
Derfra gikk alt veldig raskt. Han var på utgående kontrakt i DHK, og en kjapp telefon til klubbledelsen åpnet for å si opp kontrakten med umiddelbar virkning.
– Joakim hadde veldig lyst til å prøve ut dette, og dermed åpnet vi for det. Kontrakten som gjelder ut mai ble terminert umiddelbart slik at AEK kunne starte jobben med å få orden på papirene i sin ende. For oss betyr det at vi disponerer en spiller mindre hvis det blir en sesongavslutning her hjemme, og så sparer vi noen lønnsutgifter, forteller trener Kristian Kjelling.

Flybilletter ble ordnet til Joakim, før det bar av gårde til Drammen for en koronatest lørdag ettermiddag. Søndag klokken 13.50 fikk han klarsignal på at alt det formelle var i orden, og klokken 17.20 satt han på fly til Aten der en ny koronatest ventet før han ble innkvartert på hotell. For øvrig det samme hotellet DHK bodde på da de møtte AEK i 2019.
Torsdag må han gjennom en siste test, før første kamp spilles hjemme i Aten lørdag.

Ikke god da de møttes
Mandag formiddag var han på sin første trening med laget DHK møtte i 16-desfinalen i Challenge Cup i 2019. Da tapte DHK med to mål i Aten, mens det ble uavgjort i Drammenshallen. AEK tapte senere semifinalen i turneringen.
-Jeg vet ikke om det var de kampene som gjorde at valget deres falt på meg, for så langt jeg kan huske tilbake, så gjorde jeg vel ikke mine beste kamper i de to møtene med AEK, erindrer Joakim.
– De hadde gjort hjemmeleksen, men jeg tror kanskje erfaringen min veide tungt, antyder han.

Joakim Andre Hykkerud (t.v.) tok skikkelig godt vare på Jiminez Plaza ( i midten), spilleren han skal erstatte i greske AEK Athen, da lagene møttes i 16-delsfinalen i Challenge Cup i 2019. Foto Roy Johnsen

Hykkerud er hentet til Aten for å erstatte spanske Jiminez Plaza som nylig ble skadet.

Sett mye video
Han fikk raskt tilsendt kampmateriale fra klubben slik at han kunne studere disse på flyet nedover. Mandagen før og etter treningen ble også brukt til videogjennomgang av grekernes spill.
– Spillet og systemene er veldig likt uansett hvor du spiller. Eneste forskjellen er at her har de greske navn på trekkene og systemene, så det må jeg bare lære meg.
Joakim er glad for at engelsk er gangbart språk i klubben med flere spanjoler, en kroat, en bosnier og Thomas Bauer, en velkjent østerriksk målvakt.
– Det er bra kvalitet på spillegruppen med folk som har vunnet mye med Barcelona blant annet, forteller den nå tidligere DHK-streken.
AEK spilte, men tapte finalen i Challenge Cup i 2018, de tapte semifinalen i 2019, og er i semifinalene nå etter å ha slått russiske Neva SpB over to kamper i Aten i kvartfinalene.

Uten publikum
– Det er en voldsom interesse her, og et stort engasjement. Det er jo ikke tillatt med publikum i hallen, men til kampene mot russerne åpnet de vinduene i hallen og med supporterne på utsiden klarte de å skape en hjemmebaneeffekt.

Joakim Andre Hykkerud scoret tre mål til sammen i de to møtene med AEK i 16-delsfinalene i 2019. Foto Roy Johnsen

Det var usikkerheten rundt om det i det hele tatt blir flere kamper i Norge som også ble en viktig faktor da avgjørelsen om å reise til Hellas måtte tas.
– Jeg er på utgående kontrakt, og har lyst til å spille håndball. Nå er det veldig usikkert om vi rekker flere kamper i Norge, men vi forsøkte å lufte en utlånsavtale i første omgang til de to semifinalene slik at jeg kunne komme tilbake og avslutte med DHK hvis de ble slått ut.
Men overgangsreglene åpnet ikke for det, og dermed ble kontrakten med DHK sagt opp. Nå har Hykkerud og Meinby avtaler som omhandler europacupkampene. De kan ikke spille eventuelle seriekamper for AEK, også det på grunn av reglementet.
Både Joakim og Jesper er blitt fantastisk mottatt i den greske hovedstaden.
-Det oppleves veldig familiært og de er imøtekommende, hyggelige og hjelpsomme, ikke ulikt det som er noen grunnpilarene i DHK, sier Joakim.

Ikke noe stress
Han har rukket fire håndballtreninger og to styrkeøkter så, og innrømmer at det er litt annerledes enn hjemme i DHK.
-Alt her er på stell, men de stresser ikke. De tar seg alltid tid til en iskaffe eller to. Spenningsnivå og innsats på treningen er helt annerledes enn den innstillingen de kommer til kamp med. Vi har sett video hver dag, og da er det en helt annen galskap enn det som vises på treningene, konstaterer Joakim.
Som samler på mange inntrykk og opplevelser, og som nå bare ser fram til å få spille kamper igjen.

Bestemt over natten
Torsdag kveld fikk han også et overraskende gjensyn med DHK-kompisen Jesper Meinby. Dansken sa så sent som i forrige uke til dhk.no at han gledet seg til å få med seg et norsk sluttspill før han flytter hjem til Danmark og spill i Kolding.
Nærmest over natten byttet han også ut et norsk sluttspill med først semifinaler og kanskje også finaler, i europacupen for et lag i Hellas. Torsdag kveld ankom han Aten, og rakk en trening med laget. Og så fikk han med seg fredagstreningen.
-Det skjedde raskt ja, Jeg satt jo hjemme og hadde akkurat fått beskjed om at DHK kunne starte opp med fellestreninger igjen da agenten min ringte og spurte om jeg kunne tenke meg å spille europacup i Hellas. Klubben sa ja, og etter en prat med samboeren endte vi opp med at jeg skulle reise ned, forteller Jesper.
– Det var både opplevelsene og de økonomiske rammen som etter hvert fristet, og at dette nok vil være noe jeg vil huske for alltid. Det er jo en fantastisk mulighet, og det betydde også mye at jeg fikk sjansen til å spille viktige kamper igjen. I Norge er det jo fortsatt usikkert om det blir noe mer, legger han til.
– Så dette blir nok en villt sjov opplevelse, tror han.

Lørdagens hjemmekamp for AEK Athens spilles klokken 19 lokal tid (18.00 norsk tid), og sendes på EHF-TV for dem som er interessert.