Spennende, og litt på kanten – Drammen

Spennende, og litt på kanten

I fjor satt han på DHK-benken, men denne sesongen finner du Vegard Saua godt plassert oppe på tribunen når laget spiller kamper. Ikke fordi han er blitt uvenner med trener Kristian Kjelling, men jobbinstruksen er endret. Sauas jobb er å sette sine argusøyne på lagets kantspillere.

Vi skal ikke dra historien til opphavet til uttrykket argusøyne lengre enn å fortelle at det kommer fra gresk mytologi der det fantes et monster, Argus, som hadde hundre årvåkne øyne, og som observerte nøye, og ofte kritisk.
Det er jobben til Vegard Saua i DHK denne sesongen. Nå har han ikke hundre øyne, men to, og de retter han mot lagets kantspillere når laget er i aksjon. Fra sin plass på tribunen kan han uforstyrret av alt det andre som skjer på og rundt en innbytterbenk, observere og registrere alt som skjer rundt kantspillerne.
– Kantspillerne har en tøff jobb. Den er mentalt krevende og komplisert, men like vel undervurdert. I etablert angrep kan de stå i 20 minutter uten å få et oppspill, for så å bli satt opp i en situasjon der det forventes at de scorer. Hver gang.
-Min jobb er å være der for dem, se dem i kamp, se gjennom alle skuddene deres i løpet av en periode, snakke med dem og gi tilbakemeldinger. Så langt denne høsten har det vært en enkel jobb, fordi de har vært så gode. Når det bare er småting å rette på, trenger en ikke prate hull i hodet på dem, men bare forsterke det som allerede er bra, mener Saua.
Trioen Kristoffer Raastad-Hoel, Ola Hoftun Lillelien og Emil Hansson er alle blant DHKs fem mestscorende spillere så langt. Ole-Henry Dahl er nylig tilbake etter en langtidsskade.

Vegard Saua (t.h.) har funnet sin plass på tribunen. Her sammen med Ole-Henry Dahl ( i midten) og Kristian Rammel, som begge var skadet da bildet ble tatt.

Pedagog, håndballfaglig dyktig og tidligere kantspiller selv har han noe å fare med, og trener Kjelling karakteriserer ham som en flink kar, godt likt av alle.
– Vi er heldige som har en egen trener som følger oss opp nøye. Vegard viderefører det som Kent-Harry (Søberg) startet opp, og ser oss i kamp, han ser alle skuddene våre og klipper sammen videoer som vi ser sammen og diskuterer. Da tar han ut det som er spesielt, og er veldig flink til ikke å lage problemer ut av noe, men forsterke det som allerede er bra, og luke bort småting uten å gjøre dem til noe stort, forteller Kristoffer Raastad-Hoel.
Saua er imponert over den høsten venstrekanten har hatt så langt. Han mener Kristoffer har den nødvendige fysikken slik at han kun trenger å gjøre de enkle tingene. Og ikke måtte ty til alle slags trickskudd og varianter.
-Kristoffer er som best når han skyter enkle skudd, og derfor har han også satt flere sjanser denne høsten enn tidligere, er Sauas kortversjon av hvorfor venstrekanten har scoret 35 spillemål så langt.
Saua forsøker å være på noen treninger hver uke, og når Kjelling driller på ett mål med bakspillere og streker, tar han med kantspillerne og en målvakt på den andre siden.
-Spillerne er veldig mottakelige for tilbakemeldinger, de kommer med innspill og vi diskuterer. På de praktiske øktene forsøker jeg å utfordre dem ved å gjøre alt litt vanskeligere for dem for å finne varianter. Jo lettere blir det å score i kamp, er Sauas filosofi rundt akkurat det.

Kristoffer Raastad-Hoels treffsikkerhet i høst er med på å trekke DHKs kantspillere opp på en uttellingsprosent på rundt 80.

Ola Hoftun Lillelien er virkelig tilbake denne sesongen etter en fjorårssesong som nok ble preget av alt det som skjedde rundt unggutten utenfor banen. Mange ville ha en bit av ham etter at han sto fram som homofil, og det var mye som stjal energi fra ham. Så langt har han vært bunnsolid i forsvar, han har løt og hoppet inn 29 spillemål.
Han og løfter fram kantprosjektet som et solid grep for å skape utvikling.
-Det er fort gjort å bli glemt som kantspiller, for vi er veldig avhengig av andre for at vi skal prestere selv. Vi står jo der ute, og bare venter på et oppspill. Og så forventer alle at vi skal score på de tilsynelatende klare sjansene. I Vegard har vi en sparringpartner som vi kan løfte ideer, tanker og få utløp for frustrasjon hos, sier Ola.
-Vegard er kontaktlæreren vår, han. Mens Kjelling er rektor med ansvar for de store linjene, er det Vegard som ser de små detaljene som er viktige for oss, mener høyrekanten.
Han har vært så god så langt at nykommeren Emil Hansson, som var en av toppscorerne i 1. divisjon i fjor med 142 mål, har fått begrenset spilletid. Det har gjort at 22 av Hanssons 34 mål er kommet på syvmeterkast. Der har han vært førstevalget i høst.

Ola Hoftun Lilleliens spenst og hurtighet setter ham ofte i gode avslutningssituasjoner. Her mot Elverum i kvartfinalen i NM nylig.

DHK reiser søndag til Kristiansand, nummer 13 på tabellen. Sørlendingene står med to seire og åtte tap så langt. To-poengerne kom mot Bækkelaget og Viking. Begge på hjemmebane.
I NM er det gått langt bedre, og de gjorde det DHK ikke klarte. De er klare for sluttspill etter å ha slått Halden 34-32 i sin kvartfinale forrige onsdag. Også det på hjemmebane.
Onsdag 22- november er det ny bortekamp for DHK. Da venter Viking TIF i Åsane Arena utenfor Bergen.
Neste hjemmekamp er mot Halden 6. desember.