Henter islandsk forsvarskjempe – Drammen

Henter islandsk forsvarskjempe

Trener Kristian Kjelling kikket til Island for å finne Drammens neste forsvarskjempe. På øya Vestmanneyjar fant han Robert Sigurdarson (27).

Islendingen Oskar Olafsson gir seg som kjent, og Espen Gommerud Våg gjør det strålende i Portugal etter overgangen til Sporting Lisboa tidligere i år. DHKs midtforsvar roper derfor etter en ny forsvarssjef neste sesong.
På den lille øya Vestmannaeyjar, som vel er mest kjent for vulkanutbruddet i 1973, fant Kjelling det han lette etter. I IB Vestmannaeyars (IBV) midtforsvar gjør Robert Sigurdarson en så god jobb at han regnes som en av de beste midtforsvarerne som i øyeblikket spiller i den islandske ligaen.

27 år, 190 cm høy og 90 kilo er de harde fakta for Robert Sigurdarson. Ny DHK-spillere de to neste årene. FOTO IBV.


Tipset om Sigurdarson kom fra Svein Tore Moe, en av klubbens viktigste støttespillere i næringslivet gjennom mange år. Moe har en tidligere islandsk målvakt ansatt hos seg i Cenika, og det var han som bragte Sigurdarsons navn på bordet.
Et par telefoner og en liten tenkepause, så var Sigurdarson klar for å flytte til Drammen til sommeren for å spille for DHK de to neste sesongene. Han vil komme over en tur for å bli kjent i juni, og så flytter han permanent i midten juli.
– Jeg kan nesten ikke vente. Det blir min første utenlandsklubb, og jeg gleder meg virkelig til å komme til en ny liga, til et nytt lag og nye lagkamerater, sier Robert.
– Og jeg gleder meg til å få trene under Kristian Kjelling. Han er jo en norsk håndballegende, mener Robert.

Han legger ikke skjul på at han kommer fra en håndballkultur der tøft og hardt forsvarsspill blir verdsatt, og han selv er kjent for ikke å legge noe i mellom. Denne sesongen har han da også vært lagets mest utviste spiller, med 14 tominuttere på 22 kamper.
-Det er først og fremst jeg og et par andre spillere som har ryddejobben i forsvar, og da blir det naturlig nok noen utvisninger i løpet av sesongen.
Kjelling tok som man skjønner tipset fra Svein Tore Moen alvorlig, og fant videoer der det var tydelig at Sigurdarson hadde de kvalitetene Kjelling så etter.
– I tillegg til å ha det som kjennetegner mye av det som kommer fra Island, nemlig glød, energi og fightervilje, viste Robert at han også hadde en stor porsjon spilleforståelse. Han har spilt mye back, men i Vestmannaeyjar er det blitt mye forsvarsspill, og så har han lurt seg med på kontringer og endt opp som strekspiller i ankomstspillet deres, forteller Kjelling.
I seriespillet er det blitt 15 mål så langt denne sesongen, mens han løp inn fem mål i de to europacupkampene mot Dukla Praha.

Robert Sigurdarson spilte for Akureyri før han flyttet til Vestmannaeyar på den islandske sørkysten for seks år siden. Drøye 4000 innbygger bor det der, og håndball er stort på øya. Sigurdarson har vært assistentlærer i grunnskolen, og har vært trener for et aldersbestemt lag i klubben med mange av de samme elevene som han har hatt på skolen.
IBV ble nummer tre i grunnserien i år, tre poeng etter vinneren, de tapte sammenlagt for tsjekkiske Dukla Praha i 3. runde i EHFs European Cup etter en seier og et tap da de spilte begge kampene på bortebane i årets turnering. I 2018 tapte de semifinalen i Challenge Cup med ett mål sammenlagt for et rumensk lag.

DHK på sin side starter opp med den første kvartfinalen i sluttspillet onsdag 12. april. Da kommer Nærbø på besøk i den første av best av tre kamper-serien i kvartfinalene.
Trener Kjelling er på offensiven selv om han må klare seg uten bakspilleren Trym Korperud Johnsen og målvakten Andreas Björkman-Myhr, men er veldig klar på at Nærbø har vært på en stigende formkurve siden Andreas Haugseng kom tilbake fra oppholdet i Elverum.
Laget skal også spille en helnorsk semifinale mot Runar i europacupen.
-Det blir en tøff kamp mot et lag med etter hvert voksne karer, mener Kjelling.