Disse fem gir skyhøye Kolstad-forventninger – Drammen

Disse fem gir skyhøye Kolstad-forventninger

Kolstad må ta på seg å være favoritter når de tar i mot DHK til europacupkvalifisering lørdag. Det er de enige om i Trondheim også.

Etter å ha forsterket laget som ble nummer fire i eliteserien forrige sesong med fem landslagsspillere fra Norge og Island skulle det også bare mangle at forventningene til Kolstad ikke er skyhøye. Men de er også raske med å komme med en advarsel, trønderne.
-Det er ikke noe tre som vokser rett inn i himmelen, og dette er et prosjekt med stor fallhøyde. Fem nye spillere skal spilles inn, og det som har vært prestert i treningskampene inn mot sesongstart har svingt fra magre greier mot Skanderborg til uavgjort mot det danske topplaget GOG, forteller Tore Sæther.
Den tidligere Adressa-journalisten er selv norgesmester med det gamle topplaget Rapp fra Trondheim, og han har skrevet både klubb- og landslagshåndball i mer enn 30 av de 40 årene han virket som journalist. Siden Kolstad rykket opp i eliteserien i 2015 har han skrevet for klubbens hjemmesider. Han kan både sporten og klubben.

De fem nykommerne i Kolstad-drakten – f.v.: Janus Smarason, Sigvaldi Gudjonsson, Torbjørn Sittrup Bergerud, Magnus Gullerud og Vetle Eck Aga. 
(FOTO: Robert Magnussen / Nidaros Foto) 

Sæther legger ikke skjul på at aktiviteten på sosiale medier var høy etter at storsatsingen til Kolstad ble offentliggjort. For ikke bare ble de fem nye spillerne foran denne sesongen presentert, men det ble også klart at de norske landslagsspillerne Sander Sagosen, Magnus Abelvik Røed og Gørtan Søgard Johannessen forlater sine tyske storklubber etter den kommende sesongen, og vil være Kolstad-spillere fra 2023-2024-sesongen.
-Reaksjonene har gått fra meldinger om kjøpelag og kjøper seg til suksess, mens andre norske håndballedere har uttrykt håp om at det som nå skjer i Kolstad vil dra med seg flere klubber i Norge. Og at nivået på norsk herrehåndball vil bli mye bedre. Og at det igjen på sikt vil gi enda flere norske klubber ute i Europa, sier Sæther.

Han og alle de andre i den voksende Kolstad-familien er veldig klare på at det er et prosjekt med stor fallhøyde. Også ute i opinionen.
-Det vil nok komme til overflaten igjen hvis Kolstad går på noen tap på direkten nå i starten, sier Sæther.

Og antyder at ansettelsen av Bjørn Mannsverk som mental ressurs kan komme godt med. Mannsverk har jobbet tett med Bodø-Glimts gullag de siste årene
-Det blir spennende å se om spillergruppen tåler noen ups and downs i starten. Treningskampene så langt har vært preget av mange tekniske feil, både i kontringene og i et ambisiøst etablert angrepsspill med høyt tempo. Og de vil nok fortsatt komme, for selvfølgelig trenger laget tid til å bli kjent med hverandre. Verbalt gir i hvert fall spillerne uttrykk for at de er forberedt på det , sier Sæther.

Som kan melde om stor interesse for Kolstad i trønderhovedstaden. Da laget nylig hadde danske GOG på besøk, løste over 1300 tilskuere billett til den første kampen fredag kveld, mens det møtte opp over 700 midt i kirketiden søndag. Kapasiteten i Kolstad Arena, der lørdagens europacupkamp mot DHK spilles, er 2500.
– Vi er foreløpig et stykke unna epoken da kvinnehåndballen i Norge hadde hovedsete i Trondheim, med fire topplag i eliteserien. Men interessen er voksende, og vi trekker mye folk på hjemmekampene våre, sier Sæther.
Kolstad hadde et gjennomsnitt på over 1000 tilskuere på hjemmekampene sine forrige sesong. Til sammenligning hadde DHK 447.

Kolstads etablerte forsvarsspill har ofte vært en utfordring for DHK. Her er det Sindre Aho som leter etter en åpning i Kolstad-forsvaret i hjemmekampen i fjor som DHK vant 32-26. Foto Roy Johnsen.

Da lagene møttes i serien forrige sesong vant DHK hjemme 32-26, mens Kolstad i sin første kamp med tidligere landslagstrener Christian Berge på benken, vant 31-30 i Trondheim. Da gikk DHK inn i kampens fem siste minutter med ledelse, men en rekke tekniske feil og et stolpeskudd av Hermann G. Vildalen i sluttminuttet ble avgjørende da Kolstad snudde det til seier.

Kampstart lørdag er 18.00. Returkampen i Drammenshallen spilles søndag 4. september kl. 20.00.

Avganger hos Kolstad:
Simen Westby Johansen – til Bækkelaget – målvakt, Emil Raknes – til Bergsøy (2. divisjon)  – høyre kant.

Tilganger:
Torbjørn Sittrup Bergerud – fra GOG – målvakt, Janus Smarason – fra FRISCH AUF Göppingen – playmaker, Sigvaldi Gudjonsson – fra Vive Kielce – høyre kant, Vetle Eck Aga – fra Sävehof – defensiv spiller/bakspiller, Magnus Gullerud – fra SC Magdeburg – strekspiller.
Kommer neste sesong:
Sander Sagosen – fra THW Kiel    – venstre bak og midtback, Gøran Søgard Johannessen – fra Flensburg-Handewitt – venstre bak og midtback, Magnus Abelvik Rød – fra Flensburg-Handewitt – høyre bakspiller.

Treningskamper (fire tap og én uavgjort):
I Trondheim:
5. august:  vs. GOG     31-35
7. august:  vs. GOG     33-33

I Danmark:
10. august: vs Aalborg  23-28
12. august: vs Skanderborg-Aarhus 26-30
14. august: vs SønderjyskE  23-28