Bommet på gulltipset – hyller Glenn Solberg for jobben med Sverige – Drammen

Bommet på gulltipset – hyller Glenn Solberg for jobben med Sverige

Bråstopp i kvartfinalene betyr ikke nødvendigvis at det norske herrelandslaget har tatt et steg tilbake, mener Kristian Kjelling. Han trodde på gull før mesterskapet.

Han har fulgt det pågående verdensmesterskapet med argusøyne, både som ekspertkommentator for rettighetshaver Viasat, og som fagmann.
Herrelandslaget har skjemt bort det norske håndballpublikummet med både semifinaler og finaler i mesterskapene de seneste årene, og forventningene var høye denne gangen. Kjelling mente selv før mesterskapet at det nå var tid for norske gullmedaljer.

Tap i en kvartfinale er ikke noe steg tilbake for dette laget.

Kristian Kjelling

Slik ble det ikke. Onsdag kveld var det takk og farvel til Egypt etter at Spania vant 31-26.
-Tap i en kvartfinale er ikke noe steg tilbake for dette laget. Det er mange unge spillere med mange gode håndballår foran seg. Jeg trodde på gull denne gangen. Det var en artig spådom, en spådom som bygget vel så mye på historien til dette laget. Nå fikk de skaden og forfallet fra Magnus Abelvik Rød, mens flere andre kom inn i mesterskapet etter skader eller lite spilletid, sier Kjelling.

Kristian Kjelling benytter anledningen til å klappe for det Glenn Solberg har fått til i sin første internasjonale trenerjobb, som svensk landslagstrener. Foto Roy Johnsen

Manglet fundamentet
Det gjorde at selve DNAet i det norske spillet, forsvarsspill og kontringer, var svekket. Spesielt mot Spania i kvartfinalen ble det etablerte forsvarsspillet utfordret av håndverkere i verdensklasse, og bortsett fra en ti-minutters periode i starten på andre omgang, var aldri Norge på det nødvendige nivået. Da ga de Spania kamp om semifinalebillettene.
-Det etablerte forsvaret er selve fundamentet i det norske spillet, og og uten det uteblir jo også kontringene. De lot Spania ta hele initiativet, de fikk ingen kontroll på skytterne og det ble et eldorado for spanske strekspillere.
Kjelling mente i forkant at Torbjørn Sittrup Bergeruds målvaktspill vil bli en avgjørende faktor i kampen for et norsk gull, og han mente at Bergerud leverte varene i kvartfinalen.
– Han var strålende etter pause, og avgjørende for at Norge kom med i kampen igjen. Nå skal det også nevnes at Spania nok ikke var helt påskrudd da de kom ut til andre omgang etter den klare ledelsen til pause, men de hentet seg inn igjen, sier Kjelling.
Han mener også at uttellingen til Norge var altfor dårlig.

Og det er jo litt morsomt at det er en tidligere DHK-mann som lykkes, er det ikke?

Kristian Kjelling

Hyller Glenn Solberg
Kjelling gledet seg imidlertid stort over det Glenn Solberg har fått til med sitt nye, svenske landslag. Ingen hadde store forventinger til svenskene, men nå er de i semifinalene etter 35-23 over Qatar i kvartfinalen. Frankrike er motstander fredag kl. 17.30, mens Danmark møter Spania i den andre semifinalen, klokken 20.30.
– Sverige havnet nok på den rette siden i turneringen, men har levert over all forventing. Mange forfall fra sentrale spillere og dårlig tid til forberedelsene gjorde at det var mye usikkert. De har vært veldig bra, og det morsomme er at vi nå har en norsk trener som drar med seg essensen i en norsk spillestil til Sverige som vi alltid har kikket mye til. Og som vi har hentet trenere og spillere fra. Glenn har jo alltid forfektet viktigheten av et bunnsolid forsvar, og nå fikk han også svenskene til å løpe som gale i kontrafasen, sier DHK-treneren.
– Og det er jo litt morsomt at det er en tidligere DHK-mann som lykkes, er det ikke? lurer Kjelling.
Svenskene har i hvert fall trykket ham til sine håndballhjerter, og hovedbudskapet i en av de største svenske avisene etter at Solberg tok svenskene videre til cupspillet i VM var: Steng grensene, han er vår!