Kjelling tror på Norge – og at det er tid for gull – Drammen

Kjelling tror på Norge – og at det er tid for gull

DHK-trener Kristian Kjelling skal igjen berike TV-seerne med sine håndballkunnskaper som ekspertkommentator under VM i Egypt.

Torsdag kveld kaster Norges herrelandslag i gang håndball-VM i Egypt med kamp mot Frankrike. Senere skal de møte Østerrike og USA. Alt du trenger å vite om hva som skjer og hvorfor det skjer, vil igjen Kristian Kjelling fortelle deg på Viasat sine sendinger fra mesterskapet.
Kjelling skal følge Norges gruppe, og i tillegg ta for seg noen av de andre, mest interessante kampene fra de øvrige puljene.

Kjelling mener Norge nå er i en posisjon at de alltid bør være blant semifinalelagene i mesterskap, og denne gangen igjen et finalelag.
– Det er bare et tidsspørsmål når dette laget tar gull, og denne gangen tror jeg at tiden er inne, sier Kjelling.

De må få Torbjørn (målvakt Sittrup Bergerud) opp på det nivået han må være

Kristian Kjelling

Kontinuitet
Mest fordi Norge har hatt kontinuitet i laget over tid, det er få skader, og han tror Norge med sin kunnskap og viten vil være flinkere til å takle alt et koronatruet mesterskap vil by på av utfordringer. USA, som trenes av Robert Hedin, og som skulle vært en Norges motstandere i det innledende spillet, opplevde så sent som bare dager før mesterskapet startet å ha i alt 18 spillere smittet. Hedin var også smittet, og fikk ikke forlate treningsleiren i Danmark før han hadde testet negativt, og var friskmeldt. Til slutt var det ingen vei tilbake, og USA trakk seg sent tirsdag kveld fra mesterskapet, og Sveits kom inn som reservelag. Tsjekkia trakk seg også av samme årsak, og Nord-Makedonia kom inn for dem.
-Norge er i en egen klasse på å takle alt omkringliggende som kan forstyrre, mener DHK-treneren.

Det er makt i de foldede hender, mener noen, og går det som Kristian Kjelling spår, så kommer Norge hjem fra VM i Egypt med gullmedaljer. Foto: Roy Johnsen

Optimist på Norges vegne, men han setter noen spørsmålstegn, og han er klar på at det ligger noen forutsetninger i bunnen for norsk suksess i Egypt.
– De må få Torbjørn (målvakt Sittrup Bergerud) opp på det nivået han må være. Målvaktspillet vil bli helt avgjørende, og det skal bli spennende å følge Torbjørn. Der andre nasjoner, som for eksempel Danmark, har to målvakter som spiller i toppklubber som Kiel og Barcelona, har vi 2. målvakten i Flensburg som ikke spiller så mye. De andre målvaktene våre er heller ikke i noen toppklubber, poengterer Kjelling.

Jeg tror savnet av Magnus Gullerud vil merkes, det så vi i treningskampene mot Danmark.

Kristian Kjelling

Gode offensivt
Offensivt har Norge mye å by på, med en bakspillerekke med Sander Sagosen, Gøran Johannessen og Harald Reinkind som Kjelling mener er i verdensklasse.
-Men de må få i gang midtforsvaret, spesielt i toppkampene. Jeg tror savnet av Magnus Gullerud vil merkes, det så vi i treningskampene mot Danmark. Vi slapp inn altfor mange mål, og det ser ikke solid ut. Det er nok av muskler, men utfordringene vil stå i kø når vi møter lag med raske, fintesterke spillere, mener Kristian.

Ser og diskuterer
Ved siden av å kommentere kampene, har Kjelling også vært flink til å snakke med, og diskutere håndball med alle andre som har sett mesterskapene fra sidelinjen de seneste årene som ekspertkommentatorer, tidligere trenere og spillere. Alt for å suge til seg mer kunnskap.
Denne gangen får han ikke gjort det, for situasjonen gjør at ingen reiser til Egypt. All kommenteringen vil foregå fra et studio i Oslo.
– Jeg mister noe, det gjør jeg. Det har vært veldig inspirerende først å observere mens du kommenterer, for så å diskutere det du har sett med andre fagfolk i etterkant.
Han har også levert en treneroppgave bygget på analyser av de 20 siste mesterskapene, og konkluderer med at landslagene stadig har liten tid til å utvikle seg slik klubblagene gjør. Det går på manglende samspill.

Mange dueller
– Det er slutt på å stille med to tårn på sidebackene og en spilleopplegger i midten. Men trenden er at det skytes mindre fra distanse, mens det bygger mer på noen kjente spilleopplegg som nesten alle nasjonene gjør, og så avgjør det, som for Norges del, om Sander Sagosen vinner sin duell, og så har man noen varianter ut fra det. Sånn er det i hovedsak med Danmark og Mikkel Hansen også.
-Norges skarpeste våpen er nok fortsatt kontringene, og da ligger det jo i bunnen at målvakt og forsvar er på høyde.

Ingen treningsleir
Kjelling har tidligere pleid å ta med sitt eget lag på treningsleir til landene der mesterskap har vært avholdt. Da har han trent laget på formiddagen, og så har han jobbet med TV på kvelden. Og DHK-spillerne har kunnet se topphåndball live hver dag.
Slik ble det ikke denne gangen. Det vil si, han rekker å være på trening i Drammenshallen, før han reiser tilbake til Oslo for å kommentere på kvelden.

Slik spiller Norge i VM:
Torsdag 16. januar kl. 19.30 Norge-Frankrike
Lørdag 18. januar kl. 19.30 Norge-Østerrike
Mandag 20. januar kl. 19.30 Norge-Sveits
32 lag deltar. Tre lag fra gruppen går videre, Norge møter så lag fra gruppen med Portugal, Island, Marokko og Algerie i mellomrunden.
De to beste fra mellomrundene går videre til kvartfinalene.

Her kan du lese alt om VM: Competition Home Page | IHF