Dempet glede etter europacupavansement – møter israelsk lag i neste runde – Drammen

Dempet glede etter europacupavansement – møter israelsk lag i neste runde

DHK-spillerne fikk lov til å glede seg over europacupavansementet etter to storseire over italienske Pallamano Conservano helt til de kom inn i garderoben etter kampslutt. Der fikk de beskjed om at motstander i andre runde i oktober blir israelske Holon Yuvalim HC. Det utløste ingen stormende jubel akkurat.

Å møte en israelsk motstander til idrettslig samkvem mens staten Israels krigføring er på det mest intense på Gazastripen og i Libanon, er høyst kontroversielt. Men det er realitetene for Drammen Håndballklubb etter to seire over italienske Pallamano Conservano i European Cup. I neste runde venter israelsk motstand. Men det er uaktuelt å spille bortekamp i Israel, og mest sannsynlig vil begge kampene bli spilt på norsk jord.
-Som arbeidsgiver og drammensere er vår holdning at vi i utgangspunktet ønsker å avstå fra å spille mot et lag fra Israel, men verken det internasjonale idrettssamfunnet, norske myndigheter eller Norges Idrettsforbund/Olympiske komite, eller Norges Håndballforbund har valgt å iverksette noen sanksjoner mot Israel, og da er vi bundet på hender og føtter, sier Ragnhilld Larsen-Nyhus Haaning, styreleder i DHK.
-DHK kan ikke alene iverksette en boikott av israelske idrettsutøvere når det internasjonale samfunnet ikke har gjort det.
DHK er også bundet opp av en sak som henger ved klubben etter at den på Utenriksdepartementets anbefaling valgte ikke å reise til bortekampen mot russiske SKI Krasnodar i februar 2022 etter at krigshandlingene mellom Russland og Ukraina var innenfor en kritisk avstand til spillestedet. Det europeiske håndballforbundet godtok først ikke norske myndigheters syn på saken, og dømte DHK til å tape bortekampen 10-0 for ikke å ha møtt opp. EHF bokførte i tillegg at DHK s reisenekt ville utløse en bot, og de ville bli utestengt fra europacupspill i to sesonger hvis klubben uteblir fra en ny kamp i europacupen.
På den tiden ble det skrevet at boten ville være på opp mot en halv million kroner.
– Vi vil gå konkurs dersom vi nå på eget initiativ nekter å stille opp mot dette israelske laget, sier styrelederen.

To mot en er som regel feigt, men Espen Gommerud Våg kom til gode sjanser uansett mot italienerne søndag kveld.

Allerede før de to møtene mellom DHK og sin italienske motstander ble det bestemt at sammenlagtvinneren av de to kampene ikke ville bli nødt til å reise til Israel. Begge kampene ville bli spilt på norsk eller italiensk jord. Nå ble det altså norsk jord etter at DHK gjorde kort prosess også i den andre kampen, og de vant hele 38-27. I skrivende stund er det ikke klart hvor, men kampen vil uansett bli spilt for tomme tribuner. Det er allerede signalisert fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST ) som har vært i seks-syv møter med DHK-ledelsen allerede.
Da Norges G19-landslag i fotball spilte kvalifiseringskamp mot Israel på Skagerak Arena i Skien i slutten av mars i år var det også for tomme tribuner. Varslede støtteerklæringer og demonstrasjoner fra organisasjoner som «Med Israel og fred» og «Hjerte for Palestina» gjorde at sikkerhetsoppbudet var høyt. Like vel ble det bråk, og det er lærdom fra dette arrangementet som legger listen for hva som kommer til å skje rundt de to kampene DHK skal spille mot Holon Yuvalim HC.


De to kantspillerne Emil Hansson (bildet under) og Ole-Henry Dahl (bildet over) scoret henholdsvis syv og åtte mål denne søndagskvelden.
Emil ønsket å vise seg fram skikkelig etter å ha slitt benken mye så langt i sesongåpningen. Ole-Henry fulgte opp den gode formen han har vist de siste kampene.
-Det er vanskelig å komme inn og føle at du må prestere bra. Jeg er ikke så fornøyd, det ble litt for mange bom. Men det viktigste var å vinne også denne kampen, mener Emil.
Før han også følte han måtte svare på sin holdning til det å møte et israelsk lag i neste runde.
-Det internasjonale samfunnet må svare for den politiske siden av konflikten. Jeg har mine tanker, men som idrettsutøver må jeg tenke på min og lagets utøvelse av idretten, og vi må ta den motstanderen vi får. Vi jobber mye med holdninger, og alle er som mennesker like mye verdt, sier Emil.


Tobias Mehren Søberg, som ble syk på reisen til bortekampen i Italia, og raskt ble plassert på enkeltrom på grunn av smittefaren. Senere måtte han se kampen fra tribunen. Sin internasjonale debut med klubblag fikk han dermed søndag kveld.
-Jeg håpet på spilletid i dag, og selv om det fulgte med litt spenning i debuten, så handlet det bare om å gjøre en god kamp. Både for meg selv og for laget, sier Tobias.
Han var veldig klar på at han forsto klubbens holdning til det å møte et israelsk lag, men at han i denne sammenhengen er idrettsutøver, og at storpolitikk ligger på bordet til noen andre.
-Men det er jo ikke slik at jeg ønsket oss en slik motstander, og at vi stiller opp til kamp mot dem betyr jo ikke at vi stiller oss bak det staten Israel holder på med i Midt-Østen nå, sier Tobias.

Tobias Mehren Søberg mistet bortekampen i Italia på grunn av sykdom, og dermed ble det internasjonale debut med klubblaget på hjemebane. Han benyttet anledningen til å score tre mål.

Trener Kristian Kjelling innrømmer at det er en kinkig situasjon klubben har havnet i nå når neste motstander heter Holon Yuvahim HC fra en by med nærmere 170 000 innbyggere veldig tett på Tel Aviv. Laget har deltatt i europacupspill sammenhengene siden tidlig på 90-tallet, men det har som best blitt stopp i 3. runde.
De hadde walkover i 1. runde i årets European Cup.
– Dette er forholdsvis nytt, vi kvalifiserte oss jo i kveld. Men vi har visst en stund at det er dette som ventet oss dersom vi avanserte, og jeg kan ikke legge skjul på at dette er noe jeg innerst inne ikke ønsker. Jeg er sterkt i mot det israelerne holder på med i Midt-Østen nå. Men det er som Ragnhild sier, det er verken noen internasjonale eller norske sanksjoner mot israelske idrettsutøvere og lag, og da er vi bundet opp av det, sier Kjelling.
Han var også trener da DHK ikke ville reise til bortekampen i russiske Krasnodar.

Trener Kristian Kjelling mener spillerne igjen sto frem og opptrådte profesjonelt mot en mostander som var langt svakere enn dem selv. Her gir han instrukser til Nikolai Moe før kampstart. Moe som måtte gå av banen på slutten av kampen med føling med en muskelskade.

Søndag kveld havnet prestasjonene i returkampen mot Pallamano Consevarno litt i skyggen av trekningen til neste runde.
Kjelling mente det var tøft å komme i angrepsposisjon for spillerne etter å ha vunnet med tolv mål i bortekampen. Derfor kom han med mange skulderklapp og mye ros etter kampslutt.
-Spillerne var veldig til stede og de løste oppgaven profesjonelt. Det var sånn vi ønsket å ha det, mener han.
Italienerne åpnet best, og ledet med 4-1. Men DHK tettet igjen forsvaret, og løp på motstanderens tekniske feil og bomskudd, og kvarteret ut i kampen ledet de 11-4. Til pause sto det 20-10, og da hadde deres målvakt Francesco Scarcelli vært lagets beste.
Italienerne sto også for andre omgangs første mål, og strekspiller Øystein Katla Midtun, med stor heiagjeng på tribunen, fremsto som DHKs største utfordring den siste halvtimen. Han ble deres toppscorer med syv mål. Leif-Erik Brenne, som var lagets toppscorer i hjemmekampen, satt skader på benken gjennom hele kampen.
Og så eget lag korte innpå til syv mål bak, før DHK dro fra igjen, og ledet med 13 mål (30-17) på det meste. En sløv avslutning gjorde at det ble 38-27 til slutt.

Runar og ØIF Arendal er også med i European Cup, og hadde walkover i 1. runde. I 2. runde møter Runar CSM Bucuresti fra Romania, mens ØIF Arendal skal opp mot greske Bianco Monte Drama 1986.


Kampfakta, europacup:
Drammen HK – Pallamano Conservano 38-27 (20-10)

Drammenshallen – 745 tilskuere.
Dommere: Edvin Härgin og Erik Makejev, Estland.
DHK: Oscar Larsen Syvertsen og Isak Steinsson – David Walstad Haugstvedt 2, Simen Vatne Andersen 2, August Olsen Storbugt 2, Viktor Petersen Norberg 2, Sondre Ovid Skovli 2, Trym Korperud Johnsen 5, Espen Gommerud Våg 1, August Lind Oma, Ola Hoftun Lillelien 1, Tobias Mehren Søberg 3, Emil Hansson 7, Ole-Henry Dahl 8, Nikolai Moe 3.
Toppscorer P.C.: Øystein K. Midtun 7.

DHK til andre runde i European Cup der de møter israelske Holon Yuvalim HC.

Noen resultater fra helgens eliteserierunde: Bækkelaget- Bergen 26-28, Follo- Haslum 34-24, Nærbø-Sandnes 33-25, Halden-Runar 34-25, Fjellhammer-Kolstad 24-35, Elverum – ØIF Arendal 33-28.