– Skal en målvakt bli god, så må han jo få spille – Drammen

– Skal en målvakt bli god, så må han jo få spille

Sesongen er bare seks obligatoriske kamper gammel, men målvaktstrener Mads Fjelddalen våger likevel påstanden at DHK er like sterke på målvaktssiden som forrige sesong.

Mange mente DHK-duoen Sander Drange Heieren og Andrè Bergsholm Kristensen var eliteseriens sterkeste målvaktspar forrige sesong. I år er Drange Heieren, årets målvakt i eliteserien forrige sesong, byttet ut med Andreas Björkman-Myhr. Målvaktstrener Mads Fjelddalen mener DHK er like godt forspent mellom stengene denne sesongen.
-Nå er sesongen bare seks kamper gammel (tre serie -, to europacup- og en NM-kamp), men tendensen er klar. Vi var gode i fjor, men Andreas har løftet det enda ett nivå. Det er to superambisiøse målvakter som begge ønsker å spille mye, og jeg har sagt at jeg ønsker at begge skal være best, sier Fjelddalen.
Så hvordan få til det når det ikke er noen tradisjon noe sted å bytte målvakter som man gjør med utespillere?

Andrè Bergsholm Kristensen og Andreas Björkman-Myhr konkurrerer om spilletid, men stiller hele tiden opp for hverandre. Foto Roy Johnsen

Ofte har man et klart førstevalg mellom stengene, og en god innhopper.
I DHK tenker ikke Fjelddalen og hovedtrener Kristian Kjelling slik. I fjor startet Drange Heieren og Bergsholm Kristensen lenge annenhver kamp.
-All statistikk viser at går man for en klar førstemålvakt, og lar nummer to sitte der, så vil nummer to aldri ha så høy redningsprosent når han kommer inn og får spille. Han vil være «kald», og sjelden få ut potensialet sitt, sier Fjelddalen.
Han er veldig klar på at har du en målvakt som du ønsker skal bli god, så må han få spille. Som trener må du da tåle å ta noen sjanser. Andrè Bergsholm Kristense kom til DHK med lite spilletid i bagasjen fra ØIF Arendal foran forrige sesong. Allerede i kamp to fra start storspilte han. Andreas Björkman-Myhr kom fra 1. divisjonsspill i Follo foran denne sesongen, men presterte fra dag èn hos DHK.
-I DHK ønsker vi selvfølgelig at et målvaktsbytte skal endre kampens karakter, og det har vi allerede hatt i flere kamper så langt denne sesongen. Ene og alene fordi vi lar målvaktene våre få spille begge to.

Fjelddalen virker ut fra den enkle filosofien at trives du og har det bra, så presterer du også bedre. Derfor snakker han mye om målvaktsteamet i klubben. Han selv inkludert.
-Du må ha en konstellasjon som backer opp og er der for hverandre. Våre målvakter har ytterst forskjellig karakter, med karaktertrekk som har hjulpet dem dit de er i dag. Andrè er analytisk og nysgjerrig, mens Andreas er særs spillerintelligent. Er en misfornøyd fordi han ikke får starte en kamp, så er det bra. Men de skal være der 100 prosent for hverandre, mener Fjelddalen.
Han grubler mye på hvor mye han skal sette preg på spillernes stil, for å bruke det uttrykket. Eller om det er rom for noe eget.
-Jeg har en idè om det, men det er stort rom for individualisering. Jeg ser jo ting hos dem som ikke står i læreboka, men det fungerer. Og man går ikke inn og endrer på noe som faktisk gjør at de tar skudd, mener målvaktstreneren.
Han disponerer to målvakter som er teknisk veldig gode, og som i hovedsak står sånn som han ønsker det mellom stengene.
-Jeg liker målvakter som gjør en aktiv handling for å stoppe skudd. Ikke bare at de blir truffet. Andrè og Andreas er to målvakter med god fysikk, de er treningsvillige og nysgjerrige begge to. Derfor er vårt samarbeide preget av dialog og ikke noe diktatorisk regime fra min side. Det vil være dumt av meg ikke ta dem med i prosessen. Det er de som spiller, og som må være komfortable med det de gjør, mener Fjelddalen.

Andreas Björkman-Myhr (f.v.), Mads Fjelddalen og Andrè Bergsholm Kristensen bruker like mye tid på video og analyser av motstanderen som det utespillerne gjør foran en kamp. Foto Roy Johnsen

Han kan snakke på inn- og utpust når det gjelder målvakter og målvaktstrening, og har en oppfatning av redningsprosent som ofte målvakter blir vurdert ut fra.
Og som de blir plassert på benken med redningsprosenten som forklaring.
-Vi har et tydelig rammeverk i DHK der målvaktene vet arbeidsoppgavene. Hvordan de står teknisk og taktisk ut fra hvilken informasjon de har om motstanderne. De skal stå på situasjonene, men ha informasjonen i bakhodet. Og så handler det selvfølgelig om å ha dagen. Og der må vi akseptere variasjon, avslutter DHKs målvaktstrener.