Et helt landslag samlet i Drammen – Drammen

Et helt landslag samlet i Drammen

Når eliteserien kastes i gang mot Elverum tirsdag, kan trener Kristian Kjelling vise fram en hel oppstilling av aldersbestemte landslagsspillere.

Åtte spillere født tidlig på 2000- tallet utgjør nå over halvparten av eliteserietroppen til Drammen Håndballklubb. Ola Lillelien, Viktor Petersen Norberg, Ola Romsaas, August Olsen Storbugt og Andrè Bergsholm Kristensen debuterte samtidig mot Romania allerede høsten 2016, og bortsett fra Romsaas som har vært mye plaget med skader, har alle rukket å spille nesten 50 yngrelandskamper sammen. Olsen Storbugt fikk også kamper sammen med 1998-kullet.
Markus Niva fikk sin debut i 2017, og har fått med seg 18 landskamper. Kristoffer Raastad- Hoel er ett år yngre enn de nevnte, og måtte vente til 2018 før han fikk registrert sin første landskamp. Skader og stopp i landslagsspillet gjør at han kun har elleve landskamper.
David Kalvø Valderhaug er 2002-årgang og var på sin første landslagssamling denne sommeren.

DHKs unge landslagsspillere: August Olsen Storbugt (f.v.), Markus Niva, Andrè Bergsholm Kristensen, Ola Lillelien, Viktor Petersen Norberg, Kristoffer Raastad-Hoel, David Kalvø Valderhaug og Ola Romsaas. Foto Roy Johnsen.

-Det er litt spesielt at vi nå er samlet i DHK alle sammen. Jeg så ikke for meg da vi møttes i 2016 at så mange skulle være samlet i samme klubb, og spille eliteserie. Det er morsomt, sier Viktor Petersen Norberg.
Han kom til DHK foran forrige sesong, og legger ikke skjul på at det var trygt og godt å kjenne spillere som Lillelien, Romsaas og Raastad – Hoel da han byttet fra Runar.
– Vi hadde vært på mange turer og har allerede opplevd mye sammen. De er hyggelige karer, og det hjalp å ha noen gode relasjoner, forteller Petersen Norberg.
Som ikke bare har gode minner fra debuten mot Romania.
-Jeg følte meg daff og slapp foran kampen, men skulle spille den for alt i verden. I etterkant fant legene ut at jeg hadde kyssesyke, forteller han.

Viktor Petersen Norberg har litt av hvert på repertoaret. Foto Sindre Aho!

Ola Lillelien har allerede lang fartstid i DHK, og synes det er morsomt at så mange spillere fra 2000-laget til Norge nå tar enda et steg sammen.
-Vi har jo vært stammen i det laget, og har pushet hverandre helt siden debuten. Vi er blitt gode venner utenfor banen også, og det har forsterket trivselen i laget. Jeg tror også det er en fordel for DHK at man ikke trenger å starte helt fra bunnen av med de nye spillerne. De har allerede noen referanser til det som grunnleggende hos oss, og vi kjenner veldig godt til hva de bringer med seg, forteller Lillelien.

Ola Lillelien i kjent positur. Innhopp etter en lynrask kontring. Foto Roy Johnsen

Han delte kapteinsrollen med August Olsen Storbugt på 2000-laget.
Olsen Storbugt som kom til DHK fra Halden i sommer.
-Det hjalp selvfølgelig å kjenne så mange. Men hele spillergruppen har vært imøtekommende og inkluderende, og det har gjort at jeg som ny har kunnet være meg selv fra dag èn, sier Olsen Storbugt.
Han mener DHK skal få dra nytte av at så mange av de unge spillerne i klubben har landslagserfaring.
-Vi har fått muligheten til å spille flere kamper på høyt nivå, vi har deltatt i mesterskap og vi har alle vært sentrale i det laget. Som landslagsspillere har vi følt presset, og vi har stått i det, sier strekspilleren.

August Olsen Storbugt har vist seg som en skikkelig energispiller. Foto Roy Johnsen

Målvakten Andrè Bergsholm Kristensen følte det nesten som han kom på landslagssamling igjen da han kom til DHK fra ØIF Arendal foran denne sesongen.
-Derfor ble overgangen helt smertefri for meg. Jeg følte meg hjemme etter veldig kort tid, og ble kjent med de andre spillerne gjennom dem jeg hadde spilt på landslaget sammen med. Det tok ikke lang tid før dette var en sammensveiset gjeng da alle vi nye var på plass, sier målvakten.
Han har allerede vist seg fram med flere anledninger på rekruttlandslaget.
-Jeg har ambisjoner om flere opptredener der, og med tiden så er A-landslaget et naturlig mål. Godt spill i DHK vil ta karrieren min et steg videre, mener vestfoldingen.

Jeg så ikke for meg da vi møttes i 2016 at så mange skulle være samlet i samme klubb, og spille eliteserie

Viktor Petersen Norberg

Kristoffer får ros
Kristoffer Raastad-Hoel er en av de yngste, og en av dem med færrest landskamper. Likevel er Olsen Storbugt imponert over utviklingen til venstrekanten.
-Han kom med sent som en utfordrer, men har utviklet seg til en av de beste på den plassen. Han har tatt store steg siden første gangen jeg møtte ham, både fysisk og teknisk, mener østfoldingen.
Ola Lillelien deler også ut ros til både Kristoffer Raastad-Hoel, Markus Niva og Ola Romsaas. Tre spillere som kom med senere, og som alle har slitt litt med skader underveis.
– Det er gøy at de som ikke var med fra start, eller som Ola som har hatt sin dose med skader, har utviklet seg parallelt med oss som har spilt landskamper hele tiden. De har trent hardt, og har vært dedikerte. Det har sendt dem dit de er i dag, sier Lillelien.

Ga nesten opp
Kristoffer Raastad – Hoel innrømmer at veien har vært lang, men at han setter enormt pris på rosen han får fra de andre. For karrieren kunne fort endt sommeren 2019.
– Jeg hadde en skikkelig dårlig opplevelse med landslaget. De første samlingene var morsomme, og jeg ble tatt ut til VM i 2019. På den siste dagen på den siste samlingen før avreise fikk jeg bare beskjed om at uttaket var endret, og at jeg ikke skulle være med likevel. Etter det var jeg ikke så motivert akkurat, forteller Kristoffer.
– Min største nedtur i idrettskarrieren så langt, mener han.
Han kom seg over det, brukte motgangen som motivasjon. Trente hardt, følte han hadde utvikling, og ble belønnet med spilletid i eliteserien.
-Miljøet og kulturen gjør det lettere å gjøre den riktige jobben, og det er bare plusser med så mange samlet fra det samme landslagskullet. En bra gjeng, og en sosial gjeng, mener Kristoffer Raastad-Hoel.

Kristoffer Raastad-Hoel har hele tiden hatt knallhard konkurranse om spilletiden på venstrekanten i DHK. Først Adrian Aalberg, så Alexander Ørjevik Westby og nå August Baskår Pedersen. Foto Roy Johnsen

At utespillerne i DHK også står registrert med landslagsmål er som normalt, men også målvakten Bergsholm Kristensen er med på den listen. Da Norge møtte Israel i 2017 scoret han to mål fra egen målgård.

De rutinerte
Sammen med disse unge fremadstormende, er det en rutinert gjeng som utgjør årets DHK-tropp.
Sander Drange Heieren har yngrelandskamper og en A-landskamp borte mot Hviterussland.
Gøran Sørheim har nesten 150 landskamper fordelt på yngre- og A-landslag.
August Baskår Pedersen har nesten 80 landskamper.
Oskar Olafsson har landslagssamlinger for Island. Skulle spilt kamper denne sesongen, men de ble avlyst pga korona.
Hermann Gabriel R. Vildalen har 14 A-landskamper i tillegg til aldersbestemt.
Espen Gommerud spilte seks ungdomslandskamper tilbake i 2013.
Sindre Aho står registrert med over 50 landskamper.
Og vi skal ikke glemme trener Kristian Kjelling , han har 60 aldersbestemte og 159 A-landskamper.